12.8.13

Vienmēr izstrādājiet rezerves plānu

Pirms kāda laika viens no maniem biznesa draugiem noslēdza līgumu ar lielu programmatūras izplatītāju par jaunas sistēmas uzstādīšanu viņa kompānijai. Ņemot vērā uzstādītājkompānijas seno vēsturi, tās lielumu un sniegtos solījumus, manam draugam tika garantēts, ka sešu mēnešu laikā 250 000 dolāru lielās investīcijas atmaksāsies un viņa uzņēmums strādās ar lielāku efektivitāti nekā pirms tam.

Par laimi mans draugs bija pietiekami gudrs un pieredzējis, lai saprastu, ka bieži vien, ieviešot jaunas sistēmas, var rasties un rodas neparedzēti sarežģījumi. Tāpēc tā vietā, lai pieņemtu, ka viss norisināsies gludi, bez mazākās aizķeršanās, viņš sagatavojās sliktākajam. Viņš nebija pesimistiski noskaņots. Viņš bija reālists. Kā teikts Mērfija likumā: “Ja kaut kas var noiet greizi, tad tas arī noies.”

Kad uzstādīšana tika jau vairākus mēnešus veikta, mans draugs konstatēja, ka ar sešiem mēnešiem nepietiks. Uzstādītājkompānijai nācās atzīt, ka pilnīga ieviešana varētu notikt ātrākais pēc gada.

Prātīgi darīdams, mans draugs bija turpinājis esošās sistēmas darbību kā rezerves plānu, uzturot to darbspējīgā stāvoklī, līdz jaunā sistēma strādātu ar solīto efektivitāti. Potenciālā krīze tika novērsta, jo viņš tika turējis gatavībā “Plānu B”.

Šādu pat mācību, tiesa gan citādākā veidā, guva viens cits mans draugs, strādājot kādā laikrakstā par redaktora asistentu. Kādā sestdienas rītā, strādājot pie laikraksta sākumlapām, viņu pārsteidza pēkšņi jaunumi, kas sagrieza kājām gaisām viņa visus rūpīgi apdomātos plānus.  Laimīgā kārtā tobrīd tieši līdzās bija vecākais redaktors, kurš nāca manam draugam talkā, un viņiem izdevās laikrakstu laikā nogādāt līdz iespiedmašīnām.

Vecākais redaktors bija pieradis pie tā, ka ir jāgaida neparedzamais. Viņš pamācīja arī manu draugu: “Vienmēr izstrādā plānu B.”

Mana biznesa drauga gadījumā “neparedzētais” bija tas, ka programmatūras izplatītāja pārstāvis bija uzņēmies saistības, kuras kompānija nespēja izpildīt. Lai gan bija pieņemamas garantijas, vienmēr var rasties kāds šķērslis, kas traucētu grafikam.

Tieši tāpēc Bībelē ir ieteikts būt piesardzīgiem, plānojot un gatavojoties nākotnei. Piemēram, Salamana pamācības 14:15 sacīts: "Nesapratīgais visam tic, bet gudrais novēro un pārbauda savus soļus."

Citā fragmentā uzsvērts, cik svarīgi ir paredzēt pēkšņus pavērsienus. “Padari savu darbu laukā un apstrādā savu tīrumu, un pēc tam cel savu namu” (Salamana pamācības 24:27). Citiem vārdiem sakot, nodrošinieties ilgtermiņā – vienalga, vai uzņēmuma vai mājas vajadzībām – un tikai tad fokusējieties uz zemākām prioritātēm.

Mans biznesa draugs saprata, ka, lai gan jaunā programmatūras sistēma nodrošinās ievērojamus uzlabojumus, vajadzētu būt tā, ka līdz tam kompānijas produktivitāte neciestu. Labs rezerves plāns var pasargāt no lietu nevajadzīgas dublēšanas!

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2013 /  www.cbmc.lv