22.6.09

IEGUVUMI SADARBOJOTIES AR CITIEM

Vai esat kādreiz vērojuši sporta sacensības – basketbola vai futbola spēli, kur atsevišķs spēlētājs monopolizē bumbu un atsakās dalīties tajā ar komandas biedriem? Nav starpības, cik lielisks ir spēlētājs, laba pretinieku komandas aizsardzība divkārši samazina šādu patmīlīgu spēlētāju sniegumu. Ir kāds būtisks iemesls, kādēļ viņi ir daļa no komandas – viņi nevar gūt panākumus vieni paši.

Līdzīgā veidā biznesa vidē bieži vien liels uzsvars tiek likts uz individualitāti, tādā veidā upurējot komandas mērķi, kas galu galā noved pie neveiksmes. Tā vietā, lai strādātu kopā, „izcilnieki” dot priekšroku sevis izcelšanai, sagraujot korporatīvo labklājību, dzenoties pēc labuma sev.

Veiksmīgi uzņēmumi prot sabalansēt savstarpējo atkarību un individualitāti. Viņi priekšplānā izvirza komandas mērķus un iedrošina komandas locekļus tos sasniegt kopīgā darbā. Šie uzņēmumi arī novērtē katra cilvēka unikālās prasmes un talantus. Tomēr viņi apzinās, ka atļaušana atsevišķiem darbiniekiem izvirzīt savus mērķus augstāk par kopējo komandas labumu labākajā gadījumā ir mazražīga, bet sliktākajā pat nāvējoša.

Komandas darba un savstarpējās atkarības idejas nebūt nav jaunas, to iezīmes mēs varam saskatīt praktiski visās sabiedrībās. Un Bībele, neskatoties uz to, ka ir pirms vairākiem tūkstošiem gadu sarakstītu rakstu apkopojums, bieži apstiprina cilvēku kopdarba vērtīgumu. Pārdomājiet šos principus, kuri aprakstīti Vecajā Derībā Salamana Mācītāja grāmatā:

Arī visspēcīgākajiem cilvēkiem nepieciešams citu atbalsts. Kompānijas vadītājs var saņemt daudzus apsveikumus, kad kompānija uzplaukst, un daudzus nopēlumus, kad tā cieš neveiksmes. Bet pat visizcilākais, viskvalificētākais vadītājs nespēj paveikt visu darbu, un viņam pilnīgi noteikti trūkst dotumi, lai spētu veikt dažādos, nepieciešamos uzdevumus. “Diviem ir labāk nekā vienam būt, tāpēc, ka viņiem tad iznāk labāka alga par viņu pūlēm” (Salamans Mācītājs 4:9).

Komandas darbs ļauj pārvarēt neveiksmes. Neviens negūst panākumus 100% visu laiku. Patiesībā vairums no mums biežāk cieš neveiksmes nekā gūst panākumus. Un, kad mēs paklūpam, ir labi, ja blakus ir kāds, kurš mūs paceļ, notīra, iedrošina mēģināt vēlreiz un parāda, kas, iespējams, ir bijis nepareizi. "Ja viņi krīt, tad viens palīdz otram atkal tikt uz kājām. Bet nelaime tam, kas ir viens! Kad tas krīt, tad otra nav, kas viņu pieceļ!" (Salamans Mācītājs 4:10).

Darbs vienatnē var ierobežot produktivitāti. Darbs vientulībā var būtiski mazināt personas efektivitāti. It sevišķi radošos mēģinājumos, kur, iespējams, viena cilvēka domas nekad nesasniegs nepieciešamo mērķi. Radoši „berzējoties” viens otrā var uzšķilt to labāko. “Tāpat arī, kad divi guļ kopā, viņi viens otru silda, bet kur lai ņem siltumu viens pats?” (Salamans Mācītājs 4:11).

Savstarpēja atkarība var nodrošināt spēku, kādu nav iespējams sasniegt vienatnē. Viens zirgs var pavilkt noteiktu svaru, bet, savienoti pārī, tie var pavilkt daudzkārt lielāku kravu. Tas pats ir patiess arī biznesa vidē, kur sastopamie izaicinājumi nereti nav pārvarami vienatnē. “Un, ja kāds var vienu pārvarēt, tad divi taču var tam pretī stāties, un trīskārtēju auklu nevar tik drīz pārraut” (Salamans Mācītājs 4:12).

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv