26.5.14

10 000 stundu likums

Nesen kalpoju kā pieteicējs Kaufmana Izpildītājmākslas centrā, Kanzasā, Misūri, ASV. Īpašais viesis bija solists Džošua Bells, viens no labākajiem, iespējams, pat labākais vijolnieks pasaulē. Daudzi izteikušies, ka vērot viņa uzstāšanos koncertā gadās tikai reizi dzīvē, bet man ir paveicies to redzēt divreiz.   

Tas ir līdzīgi kā 100 gadu plūdi, kuri, šķiet, atkārtojas ik pēc dažiem gadiem. Bet tas noteikti nemazina Džošua prasmes un mūziķa dāvanu. Patiesībā analoģija ar laika apstākļiem nav dīvaina, jo viņa virtuozitāte iespaido to, ko auditorija izjūt, kā plūdu viļņi.

Klausoties Džošua izpildījumu es atcerējos tā saucamo 10 000 stundu likumu. Tā būtība ir tajā, ka nepieciešamas 10 000  vingrināšanās vai praktizēšanas stundas, lai kļūtu par izvēlētā aroda meistaru. Protams, iespējamo meistarības līmeni ietekmē arī prakses kvalitāte un apdāvinātība.

Bet skaitlis liekas pareizs. Vairums ārstu pavada vismaz 10 000 stundu, studējot medicīnu, un arī kvalificēti santehniķi un mehāniķi vismaz šādu laiku veltījuši savai karjerai. Students, kurš ieguvis biznesa vadības grādu, var būt ļoti labi izglītots, tomēr viņam tāpat nepieciešamas daudzas jo daudzas darba stundas, lai patiesi izceltos biznesā vai profesionālajā karjerā. 

Ko nozīmē 10 000 stundu likums? Strādājot 40 stundas nedēļā 5 gadus aptuveni sanāk 10 000 stundas. Ja ģitāras spēlē vingrinās 1 stundu dienā, tad nepieciešami vairāk kā 27 gadi, lai sasniegtu 10 000 stundas. 

Mana pieredze ar dažādu profesiju cilvēkiem, šķiet, šo teoriju apstiprina. Daudzi no tiem, kas savā arodā sasnieguši vairāk nekā citi, ieguldījuši tik un vēl vairāk stundu tā izkopšanā. Nedrīkst par augstu pārvērtēt talantu jeb apdāvinātību, ja jūs to neattīstāt, jūs neprogresējat. Turpretim mācībām un vingrinājumiem jeb prasmju pilnveidošanai veltītais laiks bieži vien netiek pienācīgi novērtēts, jo grūts darbs un apņemšanās var prasīt ilgu laiku.

Esmu dzirdējis, ka dziedātājam vai muzikantam dziesma jāizpilda 100 reizes līdz viņš to patiešām zina. Manā profesijā, fotografēšanā, esmu uzņēmis vairāk kā miljonu fotogrāfiju un veltījis tām vairāk kā 70 000 stundas. Ticu, ka tas ir devis rezultātu. Ir iespējams uzņemt miljonu zemas kvalitātes fotouzņēmumu vai arī nodziedāt dziesmu 100 reizes “šķībi”. Bet, runājot vispārīgi, pieredzei un praksei nav aizvietotāja. Bībelē, Salamana Pamācībās par to ir daudz kas minēts. Lūk, daži piemēri:

Sagatavojieties ilgam ceļojumam. Mēs dzīvojam laikā, kad tiek gaidīti, pat pieprasīti tūlītēji rezultāti. Bet dažām lietām nav “īsceļa”, tostarp arī profesionālajai izaugsmei. “Kas savu zemi kopj, tam maizes būs papilnam, bet, kas nevajadzīgām lietām pakaļ dzenas, tas ir neprātis.” (Salamana Pamācības 12:11)

Vērtējiet augstu darbu, ko darāt. Ja vēlaties, lai jūs atpazīst, tāpēc, ka veicat darbu augstā kvalitātē, jums jāvēlas to darīt lielā apjomā, veltot tam daudz laika. “Kas laisks savā darbā, ir brālis tam, kas pats izšķiež savu mantu.” (Salamana Pamācības 18:9) “Kur tiešām dara darbu, tur visa kā pietiek, bet, kur rīkojas tikai ar vārdiem, tur valda trūkums.” (Salamana Pamācības 14:23)

Autors: Džims Matiss

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 /  www.cbmc.lv.