29.8.12

Sagatavošanās kāpienam virsotnē

Elisone Levīna veica apbrīnojamu sasniegumu, kādu lielākā daļa no mums pat nevarētu iedomāties sevi mēģinot, - viņa uzkāpa Everesta virsotnē. Par savu pieredzi un daudzveidīgajiem treniņiem sagatavošanās posmā kāpienam viņa pastāstīja speciālā preses konferencē, ko sponsorēja restorāns “Chick-Fil-A”.

Viņa paskaidroja, ka cilvēka ķermenis nespēj sadzīvot ar ekstremālo augstumu un atmosfēras apstākļiem Everestā bez mēnešiem ilgas iepriekšējas sagatavošanās.  Alpīnisti nevar vienkārši paķert savu ekipējumu un sākt kāpt. Ir nepieciešams liels ieguldījums, lai sagatavotu ķermeni gaidāmajiem apstākļiem.

Sākumā nedēļām ilgi notiek kāpšana tikai līdz kalna pirmajam līmenim un tad atgriešanās atpakaļ bāzes nometnē. Tad alpīnisti kāpj līdz nākamajam līmenim un pēc tā sasniegšanas atgriežas atkal lejā. Process atkārtojas, līdz ķermenis pilnībā aklimatizējas un ir gatavs kāpienam līdz pasaules augstākā kalna virsotnei.

Šos kāpšanas principus var tieši piemērot biznesa un profesionālajai pasaulei. Tieši tāpat kā Everests simbolizē piedzīvojumu un lielu izaicinājumu lielam vairumam, kas kaut reizi iesaistījušies alpīnismā, arī darba pasaulē ir “Everesti”, ko mēs ceram sasniegt. Tā var būt kāda aizraujoša ideja, augsts mērķis vai unikāls biznesa koncepts. Lai kas tas būtu, tā sasniegšana prasa plānošanu, sagatavošanos un pietiekošus krājumus.

Tieši kā Levīnas sagatavošanās ciklā, lai kāptu Everestā, dažreiz  arī mums darbā vai biznesā var nākties piedzīvot atkāpšanos, atgriešanos bāzes nometnē. Taču ar neatlaidību šī “iešana atpakaļgaitā” var izrādīties kā nepieciešama sagatavošanās, lai veiksmīgi sasniegtu virsotni.

Mūsdienas liela daļa cilvēku vēlas gūt tūlītējus panākumus, momentānu savu vēlmju izpildi. Televīzijas un interneta ātrums, sociālo mediju komunikācijas iespējas – tas viss ir mums licis aizmirst, ka panākumi bieži vien prasa ilgu laiku, lielu enerģiju, resursu patēriņu, kā arī neizmērojamu pacietību.

Pārāk bieži mēs ceram tikt atalgoti nevis gadu, bet gan nedēļu laikā. Tomēr, ja mēs papētām biznesa un uzņēmējdarbības vēsturi, daudzi lielākie sasniegumi ir nākuši tikai pēc daudziem gadiem pūļu, izaicinājumu, kļūdu un neveiksmju. Lieliskas idejas ir palikušas tālu no realizēšanas un panākumu gūšanas, tāpēc, ka to radītājiem trūcis apņēmības, lai pieturētos pie sava. Viņi nebija gatavi kāpt, tad atkāpties uz “bāzes nometni”, kāpt vēl augstāk, atkal atkāpties, līdz viņi būt pilnībā gatavi izdarīt pēdējo kāpienu pretī panākumiem.

Bībele tieši runā par šo jautājumu. Jaunajā Derībā, piemēram, Jēkaba 1:4 rakstīts: "Bet izturība lai parādās darbā līdz galam, ka jūs būtu pilnīgi caurcaurim un jums nebūtu nekāda trūkuma." Neatlaidība ir kaut kas vairāk nekā izturība, kas nozīmē vienkārši gaidīšanu. Būt neatlaidīgam nozīmē, ka ir redzams mērķis, ka ir plāns, kā to sasniegt, un apņemšanās to panākt.

Līdzīgā fragmentā Romiešiem 5:3-5 mums ir rakstīts: “…ciešanas rada izturību, izturība - pastāvību, pastāvība - cerību, bet cerība nepamet kaunā….” Mēs pieturamies pie procesa pat tad, ja mums nākas atkāpties vai piedzīvot atgrūdienus atpakaļ, jo mēs ceram uz laimīgu iznākumu. Tātad, ja tu tiecies uzkāpt līdz savas profesijas virsotnei, esi gatavs sākt gatavošanos pakājē.

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2012 /  www.cbmc.lv.