19.7.11

Kļūt izcilam, palīdzot citiem kļūt izciliem

Kļūt izcilam, palīdzot citiem kļūt izciliem

Gatavojoties semināram “Līderis kā kalpotājs”, es uzdūros citātiem no profesores Karlas Norskatas. Viņa apgalvoja: ”Daudzu vadītāju mērķis ir panākt, lai cilvēki par viņiem būtu augstākās domās. Izcila līdera mērķis ir palīdzēt cilvēkiem būt augstākās domās pašiem par sevi.” Pārdomājiet kādu brīdi iepriekš teikto.

Dažkārt liekas, ka tāds jēdziens kā līderis – kalpotājs mūsdienu profesionālajā un biznesa vidē, ja vispār tiek apsvērts, tad parasti tiek domāts sekojoši: “Es esmu vadītājs – jūs esat kalpotāji. Un tagad jums ir jādara tas, ko es teikšu.”  Tomēr, kā norāda dr. Norskata, patiesu līderi neraksturo tas, ko viņš panācis saviem spēkiem, bet gan tas, ko viņš ļāvis sasniegt citiem.

Jābūt spēcīgai personībai, lai justos droši un spētu citiem palīdzēt attīstīt karjeru. Patiess līderis – kalpotājs meklē iespējas parūpēties par citiem un iedrošināt viņus, asistējot cilvēku personīgajās un darba gaitās.

Daudzi vadītāji, nepārliecināti par savas pozīcijas stabilitāti vai arī baidoties, ka kāds cenšas atņemt viņu stāvokli, fokusējas uz to, ko citi varētu izdarīt, lai paaugstinātu viņu imidžu.  „Jūsu darbs ir darīt visu, lai es izskatītos labi,” reiz es dzirdēju sakām komandas līderi. Bet vai šāda egoistiska domāšana var veicināt citu sniegumu? Vai ir iespējams kļūt izcilam, palīdzot tādiem kļūt arī citiem?

Bībelē par to ir runāts vairākās vietās. Apustulis Pāvils saprata šo principu 1. vēstulē Korintiešiem 10:24, viņš saviem sekotājiem iesaka: "Neviens lai nemeklē savu paša, bet citu labumu." Izklausās, ka uz to ir vērts tiekties, bet vai mūsdienu globālajā tirgus pasaulē – ko tu esi darījis manā labā –tas ir reāli?

Bībelē, kas rakstīta vairāk kā pirms 2000 gadiem, par to tiek runāts kā par cēlu ideālu. Piemēram, Jaunajā Derībā apustulis Pāvils raksta: “Ne strīdēdamies, ne tukšā lielībā, bet pazemībā cits citu uzskatīdami augstāku par sevi, neraudzīdamies katrs uz savām, bet arī uz citu vajadzībām.” (Filipiešiem 2:3-4)

Cits apustulis – Pēteris, viens no pirmajiem Jēzus sekotājiem atbalso šo pārliecību, piedāvājot padomu: “Tad nu pazemojieties apakš Dieva varenās rokas, lai Viņš jūs paaugstinātu savā laikā.” (1. Pētera 5:6) Jeb citiem vārdiem, ja jūs gribat kļūt par lielu vadītāju, meklējiet veidu, kā kalpot un paaugstināt tos, kuri ir ap jums. Šajā procesā, pieaugot jūsu vadīto panākumiem, jūsu pašu pozīcija paaugstināsies.

Visu laiku lielākais Vadītājs – Jēzus Kristus ne tikai runāja par līderi kā kalpotāju, bet arī to vispārliecinošākajā veidā nodemonstrēja: “Jo arī Cilvēka Dēls nav nācis, lai Viņam kalpotu, bet lai pats kalpotu un Savu dzīvību atdotu par atpirkšanas maksu par daudziem.” (Marka 10:45)

Ja šis princips bija tik svarīgs Jēzum, tad arī katram no mums tam ir jābūt tikpat svarīgam.

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2011 /  www.cbmc.lv.