24.4.07

Attiecībās ieguldītā laika vērtība

Tehnoloģijas un lielāka darba efektivitāte ir devušas daudzas priekšrocības mūsdienu darba vietās, bet tām ir arī vairākas negatīvas sekas. Piemēram, cīnoties ar e – pastu un īsziņu plūdiem un lielo pienākumu skaitu, ir samazinājusies un arvien samazinās mūsu spēja uzturēt ilgstošas draudzīgas attiecības.

Daudzi profesionāļi, tāpat kā es, ir guvuši kvalitatīvu laika menedžmenta un prioritāšu noteikšanas apmācību, kas ļauj palielināt personīgo produktivitāti. Bet es gribu koncentrēties uz to kā pašreizējais prasību pieaugums ietekmē mūsu ilglaicīgās attiecības.

Nežēlīgi dzenoties pēc panākumiem bieži vien aizmirstam, ka to pamatā ir kopīgs darbs, talantu un iemaņu apkopojums, lai panāktu misijas piepildījumu. Bieži mani tuvākie draugi ir tie, kuri sniedz nepieciešamo palīdzību, kad tā visvairāk nepieciešama. Bet mūsu saspringtie grafiki mūsu attiecību veidošanu padara ļoti grūtu. Man pat liekas, ka šī iemesla dēļ manas bēres galvenokārt apmeklēs nevis tuvākie draugi, bet gan tie, kuriem tas būs pienākums.

Lūkas evaņģēlija 10. nodaļā (Bībeles Jaunajā Derībā) ir labi zināmais gadījums, kad Jēzus apmeklēja divu māsu Martas un Marijas māju. Marta bija perfekcioniste un lielu laiku veltīja, lai sagatavotu Jēzum un viņa draugiem maltīti. Tajā pat laikā viņas māsa Marija sēdēja pie Jēzus kājām, izmantojot dārgo laiku, lai būtu kopā ar Kungu, nevis to izšķiestu darot kaut ko priekš Viņa.

Marta ļoti saīga par to, ka māsa nepalīdz sagatavošanas darbos. Un mēs nevaram viņu nosodīt, jo bija jāveic liels darbs un māsas palīdzība būtu noderējusi. Liekas Martu apbēdināja tas, ka Jēzus nesabāra Mariju un nelika viņai ko darīt.

Atbildot uz sūdzību Jēzus dod negaidītu atbildi: ”Marta, Marta, tu rūpējies un zūdies par daudzām lietām. Bet tikai vienas lietas vajag, Marija sev izraudzījusies labo daļu, tā viņai netaps atņemta.„ (Lūkas 10;41,42)

Domājot par šo rakstu vietu, tā man kalpo par atgādinājumu, un ceru arī jums, ka attiecības, kuras izveidojam ir nozīmīgākas par darbiem, kurus veicam. Ir svarīgi lai mēs sasniegtu mērķus un mēs esam aicināti to darīt. Bet mums ir jāatceras attiecību vērtība un, ka līdztekus projektiem, iespējams tikai dažas minūtes, jāinvestē laiks draugos.

Mūsu darbs vienmēr gaidīs mūsu uzmanību un darbību. Bet nekopta draudzība novājinās un dažkārt pat mirst. Vai jums ir kāds ar ko šodien vajadzētu sazināties, kāds ar kuru jūs negribētu saraut attiecības?

(Riks Boks)