4.5.10

LAIKĀ PATEIKTA VĀRDA SPĒKS

Pirms vairākiem gadiem viens draugs man stāstīja par kādu sapulci, kurā pilsētas vadītāji sprieda par iespēju uzņemt svarīgu sarīkojumu, kurā piedalītos cilvēki no visām pasaules malām. Pamazām sapulce ievirzījās negatīvā, noraidošā gultnē. Varasvīri baidījās no iespējamām problēmām – sastrēgumiem, politiskām demonstrācijām, vardarbības un citiem traucējumiem. Iespēja, ka šis pasākums varētu notikt, šķita izgaistam. 

Mans draugs bija atturējies no runāšanas, līdz viņu uzrunāja kāds komitejas loceklis: „Ted, tu esi klusējis. Kādas ir tavas domas?” Viņa atbilde bija īsa, tikai seši vārdi: “Kur nav vēršu, tur sile tīra.” Viņš necentās neko paskaidrot sīkāk, ļaujot vārdiem iegulties prātos.

Pēkšņi kāds ierunājās: „Viņam ir taisnība. Protams, ka var rasties atsevišķas problēmas, bet domāju, ka ieguvumi var būt krietni lielāki par ēnas pusēm.” Gandrīz momentāni diskusija mainīja gaitu par 180 grādiem.

Vārdi, kurus teica mans draugs, nāk no Vecās Derības Salamana pamācības 14:4: “Kur nav vēršu, tur sile tīra, bet, kur vērsis darbīgs, tur daudz ienākumu.

Lai panāktu dramatiskās izmaiņas sapulces ritējumā, nebija nepieciešamas ne iedvesmojošas runas, ne emocionāli uzsaukumi. Vienkāršie vārdi ar ķirurģisku precizitāti iespiedās līdz sirdij. Laikā izteiktiem vārdiem, pat ja tie ir nedaudzi, var būt liels spēks – lūk, kas par to teikts Bībelē:

Dažkārt vislabāk ir klusēt. Šķiet dažus cilvēkus tik ļoti aizrauj viņu balss skanējums, bet klusēšana var būt vislabākā „runa”. “Nejēgu atzītu par gudru, ja viņš klusētu, un par sapratīgu, ja viņš valdītu savu muti” (Salamana pamācības 17:28).

Saki to, kas konkrētajā brīdī ir piemērotākais. Līdzīgi kā Teds atklāja, bieži vislielākā nozīme ir gan tam, ko tu saki, gan kad to saki. “Vīram ir prieks, kad viņš pareizi atbild, un īstenā laikā teikts vārds - cik tas ir vērtīgs” (Salamana pamācības 15:23).

Runā no sirds. Vai tu patiešām tici tam, ko saki – un vai tev sirdī ir vēlme sasniegt labāko rezultātu priekš ikviena? Tad tavus vārdus uztvers pareizi. “Zinīga sirds māca savu muti un vairo uz savām lūpām atzīšanu” (Salamana pamācības 16:23).

Atbildi pēc būtības, nevis ar dusmām. Situācijas karstumā, emociju uzkurināti, mēs varam izrunāt vārdus, kurus vēlāk nožēlojam. “Sapratīgais savaldās savā runā, un sapratīgais ir cilvēks ar aukstu un apsvērīgu prātu” (Salamana pamācības 17:27).

Savu viedokli izsaki ar apdomu. Pateicoties televīzijas un radio sarunu šoviem, mēs esam „pārpludināti” ar cilvēkiem, kuriem ir domas par visu un ikvienu. Katrs runā, bet tikai retais klausās. Ieklausieties, pirms runājat. “Vientiesīgam nejēgam nav prieka par saprātu, bet viņam patīk izpaust to, kas mīt viņa sirdī” (Salamana pamācības 18:2).

Autors: Roberts Dž. Tamasi

Roberts Dž.Tamasi (Robert J. Tamasy) sabiedrisko attiecību viceprezidents bezpeļņas organizācijā  Leaders Legacy, Inc., kas atrodas ASV Džordžijas štatā.  Viņš un Deivids Stodards (David A. Stoddard) ir līdzautori grāmatai:  Padomdošanas sirds: 10 pārbaudīti principi, lai attīstītu cilvēkos viņu potenciālu pilnībā.(The Heart of Mentoring: 10 Proven Principles for Developing People to Their Fullest Potential) un ir autors tikko izdotai grāmatai, Bizness savā labākajā formā: Mūžīga gudrība no Salamana Pamācībām šodienas darba vietām (Business At Its Best: Timeless Wisdom from Proverbs for Today’s Workplace.). Vairāk informāciju meklēt www.leaderslegacy.com vai www.rivercitypress.net.

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.