19.2.08

Kā gūt panākumus

Kurš no visiem jūsu paziņām ir panākumiem bagātākais cilvēks? No visiem jums personīgi pazīstamajiem cilvēkiem, kurš, jūsuprāt, ir visveiksmīgākais – kuram jūs vēlētos līdzināties?

Uzsākot karjeru, jaunu vaļasprieku vai stājoties laulībā, neviens nedomā to beigt ar neveiksmi. Lielākā daļa no mums pat nevēlas arī būt viduvējības (angļu vārds medicore (viduvējība) cēlies no latīņu valodas un nozīmē – uzkāpt kalnā līdz pusei). Vairums cilvēku katru nopietnu darbību sāk ar cerību būt veiksmīgiem – uzkāpt kalnā līdz virsotnei.

Domājot par savu “panākumiem bagātāko personu”, formulējiet, kas pēc jūsu domām ir veiksme. Vērtējot sasniegumus, ir svarīgi noteikt, kuras sfēras jums ir patiesi nozīmīgas. Iespējams, domājot par to, kurš no jums pazīstamajiem cilvēkiem ir veiksmīgākais, jūs šādus kritērijus jau noteicāt.

Vai jūsu izvēles pamatā bija šīs personas akumulētās materiālās vērtības? Vai arī tā balstījās uz fiziskajiem dotumiem, intelektuālajām spējām vai personiskajiem sasniegumiem? Varbūt to noteica spēja izveidot veselīgu, laimīgu ģimeni?

Esiet godīgi un konkrēti attiecībā pret jūsu patiesajiem mērķiem. Esiet uzmanīgi, izvēloties savus mērķus, jo tie nosaka, par ko jūs kļūsiet. Palūkojieties uz citiem, kuri ir (vai šķiet) sasnieguši jūsu izvēlētos mērķus. Vai jaunāki būdami viņi vēlējās kļūt par tādiem cilvēkiem, kādi šobrīd viņi ir? Turpiniet šo domu. Padomājiet par laiku pirms 10 - 20 gadiem, vai tad jūs vēlējāties būt tāds, kāds esat šodien? Ja nē, atcerieties, ka nekad nav par vēlu, lai mainītu mērķus. Sens sakāmvārds vēsta: „Panākumi nekad nav galīgi. Neizdošanās nekad nav nāvējoša.”

Pārdomājot, ko nozīmē gūt panākumus, es augsti vērtēju Bībelē teikto. Piemēram, to, ko Dievs sacīja Jozua: "Lai tava mute nepamet šo bauslības grāmatu, bet apdomā dienām un naktīm, ka tu vari turēt un darīt visu, kas tur ir rakstīts, tad tavi ceļi tev labi izdosies un tad tev laimēsies." (Jozuas 1:8).

Citā vietā Bībelē teikts: "Svētīgs tas cilvēks, kas neseko bezdievīgo padomam, nedz staigā grēcinieku ceļus, nedz arī sēž paļātāju pulkā, bet kam prāts saistās pie Tā Kunga baušļiem un kas dienām un naktīm domā par Viņa bauslību. Tāds ir līdzīgs kokam, kas stādīts pie ūdens upēm, kas savus augļus nes pareizā laikā un kam lapas nesavīst. Viss, ko viņš dara, tam labi izdodas.” (Psalmi 1:1-3).

Lūk, kas nepieciešams veiksmei: lasiet Bībeli, pārdomājiet lasīto, pakļaujieties tam - un jūs būsiet veiksmīgs.

Autors: Kens Korkovs