13.7.09

KĀ EFEKTĪVI SASTAPT SAVU NĀKOTNI

Neatkarīgi no tā, ko saka publiskās aptaujas, mācīti vīri vai finanšu plānotāji, neviens nevar precīzi paredzēt, kā notikumi attīstīsies nākamajās 365 dienās. Pat uz vislabākās informētības pamata veiktās prognozes ir tikai intelektuāli minējumi. Ir pārāk daudz mainīgo, pārāk daudz nezināmā, lai varētu prognozēt ar vērā ņemamu precizitāti - gan personīgi, gan pasaulē kopumā.

Izmaiņas sabiedrībā notiek ne tikai straujāk un intensīvāk, bet arī neprognozējamāk. Vai kāds paredzēja dramatiskās pārmaiņas ekonomikā pagājušā gadā? Biznesu šādā nepastāvīgā vidē Mihaels Anisons raksturojis kā : „Virpuļviesuļa vadīšanu.” Kā gan iespējams gūt panākumus šādā nenoteiktā nākotnē?

Bībele iesaka trīs mūžsenus principus, kuri palīdz, saskaroties ar pārbaudījumiem nākotnē:

1. IESAISTI SAVU MĒRĶU IZVIRZĪŠANĀ DIEVU.

Atklāti sakot, ir muļķīgi plānot, vispirms nekonsultējoties ar Dievu. Viņš ir vienīgais, kurš zina, kas notiks nākotnē un dedzīgi vēlas jūs vadīt tajā. Bībele vēsta: "Gan cilvēks apņemas kaut ko savā sirdī, bet no Tā Kunga nāk, kas mēlei jāsaka" (Salamana pamācības 16:1). Citiem vārdiem sakot, plānošana bez lūgšanām ir tikai pieņēmumi. Sāciet ar lūgšanu: „Dievs, ko Tu vēlies mainīt manī. Un caur mani - šodien, rīt, šonedēļ, šomēnes un šogad?”

2. DZĪVO VIENLAICĪGI TIKAI VIENU DIENU.

Jums ir iespēja plānot rītdienu, bet jūs nevarat to izdzīvot, kamēr tā nav pienākusi. Vairums cilvēku ļoti daudz laika pavada, nožēlojot notikušo un raizējoties par nākotni, un viņiem nav laika gūt prieku no šodienas! Kāds asprātīgi piezīmējis: „Dzīve ir tas, kas notiek tajā laikā, kamēr jūs veicat plānošanu.”

Pieņem lēmumu gūt labāko no katras dienas, katra mirkļa. Dzīvo dzīvi tās pilnībā bez mokošiem minējumiem, kas notiks vai nenotiks rīt, nākamnedēļ vai nākamajā mēnesī. Jēzus teica: "Tāpēc nezūdieties nākamā rīta dēļ, jo rītdiena pati par sevi zūdīsies. Ikvienai dienai pietiek pašai savu" (Mateja 6:34).

3. NEVILCINIES – DARI TŪLĪT!

Bībele dod mums padomu: "Nedaudzini sevi, gaidīdams kaut ko ievērojamu no tikko kā austošās dienas; tu taču nezini, kas šodien notiks" (Salamana pamācības 27:1). Vicināšanās ir viltīgas lamatas. Tā izšķiež šodienu, atliekot lietas uz rītdienu. Jūs apsolāt sev to izdarīt vienā no nākamajām dienām, bet viena no nākamajām dienām bieži pārvēršas par nevienu no nākamajām dienām.

Ko no tā, ko bijāt plānojis izdarīt pagājušo sešu mēnešu laikā, jūs neesat izdarījis? Kad domājat sākt to darīt? "Neliedzies labu darīt ikvienam, kam tas nepieciešams, jo tavai rokai Dievs piešķīris visu, lai tā to darītu. Nesaki savam tuvākam: "Ej un nāc, rīt es tev došu!" - jo tev taču ir, ko dot tūlīt" (Salamana pamācības 3:27-28). Citiem vārdiem sakot – DARI TO TŪLĪT!

Pārdomā šos Dieva iedrošinājuma vārdus: "Jo Es zinu, kādas Man domas par jums, saka Tas Kungs, miera un glābšanas domas un ne ļaunuma un ciešanu domas, ka Es jums beigās došu to, ko jūs cerat... Kad jūs Mani meklēsit, jūs Mani atradīsit. Ja jūs no visas sirds Mani meklēsit." (Jeremijas 29:11, 13).

Autors: Dr. Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2009 / www.cbmc.lv.