28.2.11

NEESIET ATTURĪGI IZRĀDOT ŽĒLASTĪBU

Sadraudzībā – draudzībā vai citās attiecībās, kurās bieži parādās savstarpējais atbalsts, cilvēki  piedzīvo žēlsirdību. Sadraudzība ir vieta, kurā izpaužas labvēlība, kur kļūdas netiek uzsvērtas ar nepārtrauktiem atgādinājumiem, bet gan klusinātas un aizmirstas. Sadraudzība ir tad, ja žēlastība uzvar tiesu.

Mums katram ir nepieciešama žēlastība, jo mēs klūpam un krītam, un parasti, lai tiktu atpakaļ uz ceļa, nepieciešama palīdzība. Tāpēc mums vienam pret otru arī jāvēlas izrādīt žēlastību un tāpat arī jāvēlas to saņemt.

Jums nevar būt draudzīgas attiecības, vienalga darbā, sabiedrībā vai ģimenē, bez piedošanas, jo aizvainojums un sarūgtinājums vienmēr sagrauj sadraudzību. Dažkārt mēs viens otru ievainojam apzināti, bet dažkārt neapzināti, jebkurā gadījumā ir nepieciešami lieli žēlsirdības un labvēlības apjomi, lai izveidotu un saglabātu draudzīgas attiecības.

Bībele piedāvā šādu gudru padomu: “Ka jūs cits citu panesat un cits citam piedodat, ja vienam ir ko sūdzēties par otru; tāpat kā mūsu Kungs jums piedevis, piedodiet arī jūs” (Kolosiešiem 3:13).

Žēlastībai, kuru mums parāda Dievs, jākalpo kā motivācijai, lai mēs, neskatoties uz apstākļiem, parādītu žēlastību citiem. Kad jūtat, ka kāds jūs ir ievainojis, jums ir izvēle:

Vai nu es izmantošu enerģiju un emocijas, lai atriebtos, vai arī, lai atrisinātu konfliktu? Jūs nevarat vienlaicīgi rīkoties abējādi.

Daudzi cilvēki žēlastību izrāda negribīgi, jo nespēj saskatīt starpību starp uzticēšanos un piedošanu.

Piedot nozīmē ļaut pagātnei aiziet. Bet uzticēties attiecas uz izturēšanos nākotnē.

Piedošanai jābūt tūlītējai, neatkarīgi no tā, vai cilvēks to lūdz. Uzticēšanās laika gaitā ir jānopelna un jāatjauno.

Uzticēšanās prasa pieredzi. Ja kāds jūs atkārtoti ievaino, jums, saskaņā ar Dieva pavēli, tūlīt ir jāpiedod, jūsu pašu labuma dēļ, tāpat kā otra cilvēka dēļ. Nepiedošana var kļūt par emocionālu vēzi, sarūgtinājuma letālu avotu.

Tomēr no jums netiek gaidīts, ka tūlīt uzticēsieties pāri darītājam, un netiek gaidīts, ka jūs ļausiet turpināt jūs ievainot. Kad cilvēki jūsu dzīvē ir ienesuši sāpes, viņiem jāpierāda, ka viņi laika gaitā ir mainījušies, pirms atkal iegūt jūsu uzticēšanos. Viena no labākajām vietām, kur atjaunot uzticību, ir atbalstoša mazā grupa, kura var gan iedrošināt, gan palīdzēt turēt apņemšanās un solījumus.

Bet tajā pat laikā, kamēr dodat laiku cilvēkiem mainīties uz labu, jūsu pirmajam solim jābūt paplašinātai piedošanai, neatkarīgi no tā, kādus korektīvos pasākumus viņi izvēlēsies veikt.

Pārdomājiet šo Rakstu vietu: “Tagad ir labāk, ka jūs viņam piedodat un to iepriecināt, lai to nenomāc pārāk lielas skumjas” (2. Korintiešiem 2:7).

Autors: Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.