4.4.11

CĒLĀ MĀKSLA VADĪT PAZEMĪBĀ

Daudzkārt esmu dzirdējis biznesa vadītājus izsakām ļoti augstas uzslavas par saviem līdzstrādniekiem vai vadošajiem darbiniekiem. Mums visiem patīk būt novērtētiem, it īpaši, ja šos vārdus saka tie, kuru labā vai kopā ar kuriem strādājam. Bet nesen mani īpaši iespaidoja kāda manis vadītās konferences apkalpotāja komentāri.

Kalpotājs, sapratis, ka es vadu šo pasākumu, nolēma izmantot iespēju griezties pie manis un izteikt savu komentāru par vienu no dalībniekiem. Viņš norādīja uz netālu stāvošo apdāvināto uzņēmēju un skolotāju Denīzi, kura šeit bija ieradusies mūsu viesa statusā. Viesmīlis teica: “Ja Denīze ir iesaistījusies jūsu pasākumā, tas mani ļoti suģestē.”

Viņš paskaidroja sīkāk: ”Denīze ir izcila darbībā un lieliska skolotāja. Mūsu cilvēkiem patīk strādāt ar viņu, jo viņa tik labi pret tiem izturas.” 

Interesanti, ka Denīze visā pasaulē pazīstama ar savu biznesa ķērienu, tomēr viņa atrod laiku painteresēties un  izrādīt rūpes par viesnīcas kalpotājiem. Tā vietā, lai demonstrētu savu statusu un pieprasītu godbijību no viņiem, viņa pati kļūst par kalpotāju kalpu.

Savā augsti novērtētajā grāmatā “No laba līdz izcilam” Džims Kolinss sniedz pārskatu par pētījumu saistībā ar vadošajām kompānijām. Viena no raksturīgajām pazīmēm, ko viņš novēroja šajās kompānijās, bija “labi un izcili” vadītāji, kuri demonstrēja augsta līmeņa mērķtiecību.  Bet bija arī otra kopēja pazīme – pazemība. Viņš raksta:

“…(Šie) līderi novirza sava ego vajadzības prom no sevis uz lielāku mērķi, izveidot lielisku uzņēmumu… viņu ambīcijas vispirms, un visvairāk saistās ar uzņēmumu, nevis ar sevi.”

Grāmatas turpinājumā Kolinss piezīmē: “Tie, kuri strādā kopā ar labajiem un izcilajiem vadītājiem, nepārtraukti lieto tādus vārdus kā kluss, pazemīgs, vienkāršs, rezervēts, kautrīgs, laipns, ar labām manierēm, nenovērtēts….”

Tas atspoguļo ievērojamu pretstatu mūsdienu medijos aprakstītajam, dzirdamajam un rādītajam augstāko amatpersonu tēlam. “No laba līdz izcilam” vadītāji, kurus apskatīja Kolinsa komanda, sapratuši  iespēju iekrist iedomības slazdā. Bībelē, Jaunajā Derībā tas tiek izteikts šādi: “…netiekties pāri noliktam, bet censties sevi apvaldīt …” (Romiešiem 12:3).

Jēzus Kristus, kura dzīve kalpo kā galējas pazemības piemērs neskaitāmiem miljoniem šajā pasaulē, Mateja 23:12 teica: "Un, kas pats paaugstināsies, tas tiks pazemots; un, kas pats pazemosies, tas tiks paaugstināts."

Vēstījums liekas pilnīgi skaidrs: “Ja jūs meklējat izcilu vadītāju – lūkojiet pēc tāda, kurš pazemīgi kalpo citiem. Un ja jūs pats vēlaties kļūt par izcilu vadītāju – vispirms mācieties mākslu kalpot un vadīt ar pazemību.”

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC Latvija, Copyright 2009 /  www.cbmc.lv