13.12.10

VINGRINĀŠANĀS DEVĪGUMĀ DARBAVIETĀ

Manam draugam, kuru es saukšu par Džo, vietējā sabiedrībā bija ļoti devīga cilvēka reputācija, pat attiecībā uz mazpazīstamiem cilvēkiem ar ļoti specifiskām vajadzībām. Džo to nedarīja atpazīstamības dēļ, viņam prieku sagādāja iespēja daļu no saviem resursiem izmantot citu cilvēku vajadzību apmierināšanai.

Tomēr kādu dienu kāds negaidīts notikums viņam atklāja, ka pa to laiku, kamēr viņš izrāda laipnību cilvēkiem ārpus viņa uzņēmuma, viņš nav pievērsis pienācīgu uzmanību savu darbinieku vajadzībām. Džo kopā ar savu sievu atklāja, ka kādam strādniekam ir ļoti akūtas problēmas, kuras varēja atrisināt ar samērā nelielu darba un materiālu apjomu.

Mans draugs tūlīt uzņēmās iniciatīvu savākt materiālus un mobilizēt citus darbiniekus, lai sniegtu nepieciešamo palīdzību. Kopīgi darbojoties, nevienam nevajadzēja  tam ziedot daudz laika. 

Arī pašlaik Džo joprojām ir devīgs, ziedojot gan laiku, gan enerģiju, tāpat kā materiālos resursus. Bet viņš lielāku uzmanību pievērš tieši savas kompānijas darbinieku vajadzībām, kuri patiešām jūtas kā savējie.  Atgriežoties pie šī apskaidrības mirkļa, Džo iesmejas, iedomājoties, cik nevērīgs viņš bija tieši pret to apkārtējo vajadzībām, kuri bija turpat blakus.

Protams, ka Džo apzināti neignorēja vajadzības, kuras bija acīm redzamas. Dažkārt ir viegli raudzīties pāri tuvumā esošo problēmām darbā vai mājās, kad esam nofokusējušies uz āru, lai ieraudzītu cilvēkus, kuri ķepurojas. Mēs kļūstam tālredzīgi, kad daudz noderīgāka būtu tuvredzība.

Mēs varam mācīties no Tuvo Austrumu ganiem, kuri nepārtraukti ļoti uzmanīgi vēro savas aitas, pastāvīgi modri sekojot, lai tām būtu labi apstākļi un drošība. Šie gani ne vien rūpīgi pārlūko apkārtni, vai netuvojas kāds plēsējs, bet arī uzrauga katru aitu atsevišķi, pasargājot no slimībām, ievainojumiem vai vienkārši, lai tās neapēstu ko veselībai bīstamu.

Līdzīgi jums kā vadītājam, kā „ganam”, savi darbinieki jāuztver kā ģimene. Viņi strādā pie jums, un tāpat, kā jūs sagaidāt, ka viņi savu darbu veiks efektīvi un ražīgi, viņiem ir tiesības sagaidīt, ka jūs viņiem vajadzības gadījumā palīdzēsiet. Tas var būt personīgs padoms, pārtraukums darbā, speciālista palīdzība īpašā jomā un pat finansiāla palīdzība, kad tas ir adekvāti.

Bībelē Jaunajā Derībā Pāvila 1. vēstulē Timotejam 5:8 mums mācīts: "Bet, ja kāds negādā par savējiem un visvairāk par saviem mājas ļaudīm, tad viņš ir aizliedzis ticību un ir ļaunāks par neticīgu." Tas ir ļoti spēcīgs paziņojums.

Lai arī darbinieki var nebūt ģimene tādā nozīmē kā jūsu asinsradinieki, jūsu darbavietā ir jāizpaužas devīgumam – un tam ir jāsākas ar jums.

Autors: Riks Bokss (Rick Boxx)

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2010 /  www.cbmc.lv.