8.12.08

PAILDZINIET SAVAS DZĪVES LAIKU

(Autors: Dr. Riks Vorens)

Kādēļ liekas, ka laiks velkas, kad gribat, lai tas paiet ātrāk, un šķiet skrienam, kad jums to vajag vairāk? Laiks pilnīgi noteikti nav labs sadarbības partneris! Tomēr laiks ir ļoti labs izlīdzinātājs. Mums visiem tas ir vienādā daudzumā.

Atšķirība starp viduvēju un veiksmīgu cilvēku ir šāda: Veiksmīgie savu laiku pārvalda gudri. Viņi savu laiku nevis pavada vai iznieko, bet iegulda. Viņi izmanto katru brīdi maksimāli izdevīgi. Kā tas ir teikts Jaunajā Derībā: Izturieties gudri …, izmantojiet šo laiku. (Kolosiešiem 4:5).

21. gadsimtā cilvēki ir aptvēruši, ka laiks ir svarīgāks par naudu. Nauda ir atjaunojams resurss – vienmēr ir vietas, kur to var dabūt papildus. Bet pretēji naudai, laiks ir ierobežots resurss. Jums dzīvē ir dots noteikts laika daudzums. Kad tas ir izlietots... tas ir viss! 

JŪSU LAIKS IR JŪSU DZĪVE. Kad jūs kādam dodat naudu, jūs dodat ko tādu, ko jūs varat atjaunot. Bet, kad jūs kādam dodat savu laiku, jūs viņam dodat daļu savas dzīves. Domājot šādā veidā kļūst skaidrs, ka laika menedžments patiesībā ir dzīves menedžments. Bībelē par to teikts:

"Tad nu raugaities nopietni uz to, kā dzīvojat: nevis kā negudri, bet kā gudri; izmantojiet laiku…; Tāpēc nepadodieties neprātam, bet centieties saprast, kāds ir jūsu Kunga prāts. (Efeziešiem 5:15-17). Es šo rakstu vietu saprotu šādi:

ANALIZĒJIET SAVU DZĪVES VEIDU! Sekojiet, kur aiziet jūsu laiks. Vai jūs to investējat un nākotnē tas dos augļus, vai arī jūs to izniekojat un zaudējat uz visiem laikiem?

IZMANTOJIET TAGADNI! Izmantojiet efektīvi katru brīdi, gūstot no tā maksimālo labumu. Vilcināšanās ir ļoti dārgs un neproduktīvs ieradums. Tas, ko atliekat uz rītdienu, var arī nepiepildīties nekad, jo var rasties svarīgāki darbi, izspiežot atlikto darbu no veicamo darbu saraksta.

APZINIETIES, KAS IR SVARĪGS! Fokusējieties uz ilglaicīgām prioritātēm. Tas nenozīmē vienkārši izvairīties no nepareizā. Ir daudzas labas lietas, kuras jūs varat darīt. Bet kuras ir vislabākās jums paveicamās, lietas, kuras, iespējams, neviens cits nevar tik labi izdarīt?

Šonedēļ strādājot, pārdomājiet jautājumu:  "Cik daudz no tā, ko es daru šobrīd, būs būtisks pēc 10 (vai 50) gadiem ... vai mūžībā?"

Jums ir pietiekami daudz laika, lai piepildītu Dieva nodomu jūsu dzīvei. Bībelē teikts, ka Viņš ir saskaitījis mūsu dienas, un, ja tā ir patiesība, tad jums ir tieši tik daudz laika, lai piepildītu Viņa plānu jums. Ja jūs nevarat pabeigt visu pilnībā, tad tas nozīmē, ka (1) jūs darāt lietas, kuras Dievs nebija paredzējis priekš jums, vai (2) Jūs darāt to, kas jādara, bet nepareizā veidā.

(Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2008 / www.cbmc.lv)