8.9.08

Pacietības attīstīšana


Dzīve ir pacietības pārbaudījums! Šonedēļ jūs tiksiet pārbaudīts vismaz četros dažādos veidos:

Pārtraukšanas – Jūs apsēdīsities pie vakariņu galda un kāds klauvēs pie parādes durvīm, vai arī zvanīs telefons. Kad būsiet tualetē, kāds sauks jūs. Vai arī jūs drudžaini strādāsiet, lai termiņā pabeigtu darbu, nekādi pārtraukumi nav iespējami, bet boss jūs aicinās uz sapulci.

Apgrūtinājumi – Jūsu lidojuma reiss tiks atcelts vai aizkavēts; jūsu auto noslāps ceļa malā, vai pat garāžā; vai kāds lūgs palīdzību nepiemērotā brīdī. Kā jūs reaģēsiet?

Kairinājumi – Kaut kādā veidā jūs tiksiet aizkaitināts ar tādiem sīkumiem, kuri ir ārpus mūsu kontroles un padara dzīvi nekomfortablu. Kairinājumi mūsos veicina to labāko vai arī pamodina zvēru. Kā būs ar jums?

Bezdarbība – Jums liks gaidīt ... rindās, birojos, satiksmē, liftos. Ja jums ir daudz darba un maz laika, stāvēšana uz vietas ir izaicinājums jebkura pacietībai. Daudzi man pazīstami cilvēki labāk darīs drīzāk jebko, nevis gaidīs.

Pētījumos pierādījies, ka tie cilvēki, kuri regulāri ir nepacietīgi, biežāk piedzīvo sirdstrieku. Viņu nepārtraukti uzturētais stress var būt pārlieku daudz slēptai sirds slimībai. Iespējams, tāpēc Salamana Pamācības 19:2 mūs brīdina: " …kas ir pārmērīgi ašs ar savām kājām, tas rada sev zaudējumus." Iespējams, ka arī jums ir daži personīgi piemēri, kuri apstiprina šo patiesību.

Ja vēlaties dažus praktiskus padomus, kā iemācīties būt pacietīgam, Bībele ir lieliska vieta, kur meklēt padomus. Pārdomājiet šos:

1. Atrodiet jaunu skatu punktu. Palūkojieties uz situāciju savādāk. Pacietība vienmēr sākas no tā, kā par kaut ko domājat. Un vienmēr ir vairāk nekā viens veids, kā negatīvo pārvērst par pozitīvo. "Cilvēka gudrība dod viņam pacietību" (Salamana Pamācības 19:11 (tulkots no angļu valodas)).

2. Attīstiet humora izjūtu. Iemācieties pasmieties par sevi un apstākļiem, nevis ļaujiet tiem padarīt jūs dusmīgu vai aizvainotu. Atrodiet savā neapmierinātībā jautro pusi. Medicīniskie pētījumi parāda, ka cilvēki ar humora izjūtu dzīvo ilgāk, nekā cilvēki bez tās. "Laba un mierīga sirds ir miesas dzīvība…" (Salamana Pamācības 14:30).

3. Mīliet dziļāk. Kad esat piepildīts ar mīlestību, nekas nevar jūs izprovocēt, bet ja esat dusmu pārpilns, tad par iemeslu var kalpot pat sīkums. Domāt par to, kas ir nepieciešams citiem, nevis to, ko vēlaties jūs, ir mīlestība. "Mīlestība ir lēnprātīga, mīlestība ir laipna... ." (1.Korintiešiem 13:4).

4. Tuvojieties Dievam. Ja ticat, ka Dievs kontrolē jūsu apstākļus, un nav pārsteigts, kad tie kavē jūsu plānus, jūs varat atslābt un paļauties, ka Viņš jums palīdzēs. Krīze, par kuru jūs baiļojaties, var tikt novērsta. "Bet Viņš Savā godības varenībā jūs bagātīgi apveltīs ar spēku būt izturīgiem un pacietīgiem... " (Kolosiešiem 1:11).

Autors: Dr. Riks Vorens

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija